Avoimen lähdekoodin Ubuntu

Jos Ubuntu kuulostaa etäisesti tutulta, olet saattanut kuulla joskus puhuttavan joko Linuxin tuotteesta nimeltä Ubuntu tai vaihtoehtoisesti Ubuntusta käsitteenä. Ubuntu nimittäin merkitsee eteläisessä Afrikassa asuvien bantujen kielellä vapaasti käännettynä “ihmisten kiltteyttä” – ihmisten lempeää suhtautumista toisiinsa ja keskinäistä jakamista. Sanan etymologia kertoo jotain myös Ubuntun toisesta asiayhteydestä ja sen käyttötarkoituksesta.

Ubuntu on vuonna 2004 ensimmäisen kerran julkaistu Debianiin perustuva avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka toimii kaikilla yleisimmillä laitteilla älypuhelimista pöytätietokoneisiin. Alunperin se kehitettiin pöytäkoneella käytettäväksi, mutta sittemmin se on niittänyt erityisesti suosiota paitsi älypuhelimien käyttäjien keskuudessa, myös pilvipalveluissa. Ubuntu on ylläpidettyjen verkkoympäristöjen suosituimpiin lukeutuva käyttöjärjestelmä, jonka jokainen voi ladata laitteeseensa helposti Ubuntun suoraan verkkosivulta. Käyttöjärjestelmä tulee tallentaa joko CD-levylle tai USB-tikulle, jonka jälkeen laitteen voi käynnistää Ubuntua käyttämällä. Tässä piileekin yksi Ubuntun hienouksista, sillä Ubuntun käyttöjärjestelmä ei sulje pois mahdollisuutta käyttää myös koneen alkuperäistä käyttöjärjestelmää senkin jälkeen, kun siihen on otettu Ubuntu käyttöön. Tämän tekee mahdolliseksi Ubuntu-käyttöjärjestelmän käyttäminen USB-tikulta tai CD:ltä käsin. Juuri tämä piirre tekee Ubuntusta suositun myös Windowsin tai Macin nimeen vannovien käyttäjien parissa. Lisäksi maaliskuussa 2016 Microsoft ilmoitti Ubuntun käyttämisen eräänlaisena alakäyttöjärjestelmänä Windows 10:ssä.download-73

Ubuntun kehitystä johtaa brittiläinen Canonical, jonka perusti eteläafrikkalainen mies nimeltä Mark Shuttleworth. Canonicalin tavoitteena on pystyä tarjoamaan ohjelmistoalusta, joka on ilmainen niin käyttäjilleen kuin kehittäjilleenkin. Sen sijaan, että tuloja kertyisi tuotteen myymisestä, pyrkii yritys tekemään voittoja tarjoamalla Ubuntun ja sen oheistuotteiden käyttäjille kaupallista tukeaan.

Ubuntun oletusversio tarjoaa käyttäjälleen vasta-asennettuna monipuolisen ohjelmistotarjonnan, johon lukeutuvat Firefoxin ja Thunderbirdin lisäksi esimerkiksi tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan tarjoava LibreOffice, pikaviestiohjelma ja muutama yksinkertainen peli. Halutessaan valikoimaa voi täydentää lataamalla netistä lisää ohjelmia oman maun ja tarpeidensa mukaisesti tuhansien monipuolisten vaihtoehtojen joukosta. Ubuntussa käytössä oleva teknologia pohjautuu Linux-järjestelmään. Eräs Ubuntun valttikorteista on ehdottomasti sen maine turvallisena käyttöjärjestelmänä. Vaikkei se täysin torjukaan haittaohjelmia, pitää se tartunnat kuitenkin tehokkaasti loitolla. Muita Ubuntun puolesta puhuvia seikkoja ovat se, että tarjolla on myös suomenkielinen versio käyttöjärjestelmästä sekä se, että sitä on todella helppo käyttää.