Kaikkien tuntema Windows

Microsoftin Windows on käynyt läpi paljon sen jälkeen kun se ensimmäisen kerran julkaistiin vuonna 1985 lähes 30 vuotta sitten. Itse asiassa tarina alkaa jo vuodesta 1975, jolloin ystävykset Gates ja Allen muodostivat Microsoft-nimisen yrityksen, jolla oli kunnianhimoinen visio tuoda tietokone jokaiseen kotiin. Windowsin pääasiallinen perustaja on käytännössä kaikkien tuntema Bill Gates, mutta nykyään Windowsin pääjohtajan saappaisiin on astunut Satya Nadella. Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä se, että nykyään yhdeksän kymmenestä tietokoneesta sisältää jonkin Windowsin käyttöjärjestelmistä. Vuoden 2016 keväällä arvioitiin, että näistä noin puolet on Windows 7 -käyttöjärjestelmiä, mutta Windows 10 on kasvattanut jalansijaansa ja arviolta 15 prosenttia Windowsia käyttävistä järjestelmistä ovat juurikin uusinta mallia.windows_logo_-_2012-svg

Tähän päivään mennessä Windows on julkaissut yhdeksän uutta, toinen toistaan parannellumpaa versiota: Windows 1, Windows 2, Windows 3, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 ja lopulta uusimpana tulokkaana Windows 10. Vaikka nykyinen Windows 10 onkin hyvin erinäköinen kuin pari vuosikymmentä sitten käytössä ollut Windows 95, on siinä kuitenkin säilynyt muutamia Windowsille tunnusomaisia peruselementtejä. Suurimmat erot ovat huimat parannukset käyttöjärjestelmän suorituskyvyssä sekä tietysti se, että painopiste on siirtynyt hiirestä ja näppäimistöstä kosketusnäytölliseen käyttöön. Microsoft itse kuvailee uusinta Windows 10 -käyttöjärjestelmää “täysin uuden sukupolven Windows-käyttöjärjestelmäksi”. Joidenkin mielestä Windows 10 muistuttaakin tyyliltään paljon enemmän Applen OS X -järjestelmää ja tuntuu enemmän ennemminkin jatkuvasti päivitettävältä palvelulta kuin jälleen yhdeltä uudelta käyttöjärjestelmältä. Siinä missä Windows 8 sai osakseen paljon parjausta liian radikaalien muutoksien takia, tuo sitä seuraava Windows 10 käyttäjän takaisin hieman klassisempaan, kaikkien tuntemaan ja turvalliseen Windows-versioon, jota niin monet rakastavat.

Windows on nappivalinta niille, jotka harrastavat tietokoneella pelaamista, sillä käytännössä kaikki tarjolla olevat tietokonepelit ovat sen kanssa yhteensopivia. Koska Windows on maailman johtava käyttöjärjestelmä, on siihen tarjolla valtavasti ohjelmia joka lähtöön. Moni pitäytyy Windowsissa vuodesta toiseen myös siksi, että päivittäminen uuteen versioon on suhteellisen helppoa, ja myös edellisessä versiossa käytössä olleet ohjelmat todennäköisesti toimivat myös uudemmissa versioissa.