OS X:n hyvät ja huonot puolet

Kuten kaikilla muillakin käyttöjärjestelmillä, myös Mac-laitteille suunnitellulla OS X -käyttöjärjestelmällä on hyvien puolien ohella myös muutamia sellaisia puolia, joita toisinaan kritisoidaan.

OS X:n ehdottomien etujen joukosta on ensimmäiseksi mainittava käyttöjärjestelmän helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus, joka käy järkeen myös ensimmäistä kertaa konetta käyttäville. Toki on ymmärrettävää, että vuosikausia esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmää käyttäneenä OS X -systeemiin siirtyminen ei käy aivan käden käänteessä, vaan vaatii hiukan totuttelua. Erityisen ansioitunut OS X on miellyttävän suunnittelunsa osalta, jolloin konetta tuntikausia päivässä käyttävien käyttökokemus on huomattavasti parempi.

OS X kerää usein kehuja myöskin vakaudestaan. Mielipiteitä on toki monia, mutta suurin osa OS X:n käyttäjistä raportoi vähemmän tukeen liittyviä ongelmia, eikä OS X jumitu yhtä herkästi kuin jotkut muut käyttöjärjestelmät. Tämän selittää muun muassa se, että Apple kontrolloi tiukasti järjestelmiensä laitesuunnittelua alusta loppuun, jolloin tuloksena on yleisesti tasapainoisemmin toimiva tuote, jonka jokainen osa on suunniteltu ja testattu yhteensopivaksi kokonaisuudeksi. Windowsiin verrattuna virus- ja muiden haittaohjelmien esiintyminen on huomattavasti epätodennäköisempää, sillä esimerkiksi tuhoisan troijalaisen tai muun viruksen asentaminen koneeseen on tehty lähes mahdottomaksi, paitsi jos käyttäjä sallii sen pääsyn luovuttamalla järjestelmänvalvojan salasanan. OS X:ssa on sisäänrakennettu palomuuri, eikä erillisiä viruksentorjuntaohjelmia edes tarvita.the_os_x_logo-svg

OS X erottuu edukseen myös siksi, että Apple on erittäin vahvasti keskittynyt sisällöntuottamiseen. Applea suosivat käyttäjät, jotka käyttävät erilaisia ohjelmia tuottaakseen omaa sisältöään. Monet yhtyeet hyödyntävät esimerkiksi OS X:n tarjoamaa Pro Toolsia musiikin luomiseen ja Indesign on valtavan suosittu tulostustuotteiden tekemiseen. OS X:stä löytyvä Final Cut -niminen ohjelma mahdollistaa laadukkaan videoiden editoimisen. Monen vannoutuneen Apple-fanin mielessä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö OS X suoriutuisi kilpailijoitaan paremmin tällä osa-alueella.

OS X:n haittapuoliin lukeutuu epäilemättä Mac-laitteiden tunnetusti korkeampi hinta, mutta toisaalta laadusta joutuu joka tapauksessa aina maksamaan ylimääräistä. Toinen kritiikkiä osakseen saava asia on OS X:n rajoitettu yhteensopivuus pelien kanssa, joten mikäli sattuu olemaan kovan luokan tietokonepelaaja, ei OS X välttämättä ole se paras vaihtoehto. Toki erityisesti OS X:lle sopivia pelejäkin kehitetään, mutta niiden määrä on verrattain pieni.