Käyttöjärjestelmä on kuin koneen sielu, jonka valitsemisessa on syytä ottaa huomioon monia eri asioita ja peilata niitä omaan käyttötarpeeseensa. Juuri itselleen parhaiten sopivimman käyttöjärjestelmän valitseminen saattaa olla vaikeaa, etenkin silloin kun ei ole täysin perillä siitä, mitä kullakin käyttöjärjestelmällä on tarjottavanaan. Onkin suositeltavaa, että ennen lopullista ostopäätöstä ostaja tekisi hiukan taustatyötä ja selvittäisi, mitä ominaisuuksia kustakin vaihtoehdosta löytyy ja kuinka käyttöjärjestelmät toimivat.

Tällä hetkellä markkinoilla on kolme merkittävää toimijaa käyttöjärjestelmissä ja ne ovat Microsoftin Windows, Macin OS X sekä Linux. Suurin osa uusista tietokoneista tulee valmiiksi asennetulla käyttöjärjestelmällä, joten esimerkiksi Apple-laitteen hankkija saa automaattisesti käytettäväkseen OS X -järjestelmän kun taas suurin osa pöytäkoneista sisältää uusimman Windows-version, joka on tällä hetkellä Windows 10. Joillekin itse laite ja esimerkiksi sen muut ominaisuudet ovat tärkeämmässä osassa kuin sen käyttöjärjestelmä, kun taas osa tekee ostopäätöksen nimenomaan käyttöjärjestelmän perusteella. Linux on erityisesti kotikäyttöön sopiva käyttöjärjestelmä, mutta se on jäänyt hiukan kilpailijoidensa varjoon. Linux-käyttöjärjestelmä ei sovellu esimerkiksi Photoshopin kaltaisten raskaiden ohjelmien pyörittämiseen, vaan ennemminkin hyvin yksinkertaiseen käyttöön. Linux on kuitenkin täysin ilmainen ja soveltuu kaikilla laitteilla käytettäväksi.

Jos käyttöjärjestelmää etsii erityisesti yrityksen käyttöön, on tärkeää silloin valita käyttöjärjestelmä, joka kykenee ilman suurempia ponnisteluja käsittelemään suuriakin määriä dataa luotettavasti ja sujuvasti, ettei tietokone jumiutuisi kriittisellä hetkellä tai hidastuisi liikaa täyttyessään suurista tietomääristä. Jos puolestaan tarvitsee käyttöjärjestelmää esimerkiksi kotikäyttöön tai vaikkapa kouluympäristöön, on syytä kiinnittää huomiota siihen, että käyttöjärjestelmä mahdollistaa esimerkiksi tekstinkäsittelyn ja mahdollisesti pelaamisen. Kaikki riippuu tosin siitä, mitä käyttäjä aikoo kotonaan laitteella tehdä.

Loppujen lopuksi olemassa ei kuitenkaan ole yhtä täydellistä käyttöjärjestelmää, vaan kustakin vaihtoehdosta löytyy omat hyvät ja huonot puolensa. On käyttäjän itsensä päätettävissä, millainen ratkaisu miellyttää eniten ja tyydyttää tarpeet tehokkaimmin. Päätöstä ei kannata tehdä suinpäin, vaan kannattaa rauhassa pohtia, mikä sopii juuri omiin tarpeisiin, sillä itselleen sopivimman käyttöjärjestelmän löytäminen tekee elämästä hiukan helpompaa ja mahdollistaa täyden pääsyn kaikkeen siihen, mitä ikinä koneeltasi edellytätkään.