Unix on ammattilaisten valinta

Monikaan ei tiedä, että Unix on yksi maailman suosituimmista käyttöjärjestelmistä, kiitos sen laajan tuki- ja jakeluverkoston. Unix sai alkunsa vuonna 1961, jolloin sen loi muuan Bell Labsissa työskennellyt Kenneth Thompson. Alunperin Unix kehitettiin minitietokoneisiin käytettäväksi 70-luvun puolivälissä suorittamaan samanaikaisesti monia eri komentoja. Unix erottui kilpailijoistaan selkeästi monellakin eri tavalla, sillä se oli ilmainen ja lisäksi yhteensopiva millä tahansa koneella käytettäväksi. Unix oli myös kaikkien aikojen ensimmäinen käyttöjärjestelmä, joka mahdollisti internetin käytön kokonaisvaltaisesti. Sittemmin Unix on kasvattanut tasaisesti suosiotaan ja nykypäivänä se on yksi laajimmin käytössä olevista käyttöjärjestelmistä huolimatta siitä, että jotkut saattavat kritisoida sen sekavaa käyttöliittymää. Useimmiten Unixin löytää yliopistoista, tutkimuslaboratorioista ja suurista hallinnollisista instituutioista.unix-licence-plate

Unixin suosion takana on moniakin eri syitä, mutta yksi niistä on se, että monien hakkereiden mielestä Unix on ainoa oikea käyttöjärjestelmä. Unix on myös todella erilainen vaihtoehto. Siinä ei ole käytössä lainkaan ikoneita tai edes hiirtä. Käyttäjä syöttää käskyjä koneeseen, joka reagoi niihin asiaankuuluvalla tavalla. Jotkut kritisoivat Unixin kohdalla tarvetta opetella liuta komentoja, mutta toisaalta kun ne on opeteltu, on käyttäjällä huomattavasti enemmän valtaa tehdä haluamiaan asioita koneella verrattuna muihin käyttöjärjestelmiin. Siinä missä muut käyttöjärjestelmät antavat käyttäjälle luvan toimia sen asettamissa rajoissa, voi Unixilla tehdä käytännössä mitä tahansa sellaista, mitä käyttöjärjestelmä suinkin pystyy tekemään. Tämä vapaus on toisaalta riski, sillä mikäli ei tiedä, mitä on tekemässä, saattaa pahimmillaan saada järjestelmän täysin sekaisin.

Unixista on tarjolla eri versioita eri järjestelmiin sopiviksi muokattuina, oli kyseessä sitten henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu tietokone tai niin sanottu supertietokone. Etenkin henkilökohtaiseen käyttöön Unix on monen mielestä kovin kallis vaihtoehto. Unix on myös varsin monimutkainen vaihtoehto, jota suosivat yleensä tietokonealan asiantuntijat ja kovan luokan harrastajat. Jopa niinkin yksinkertainen asia kuin uusien tuotteiden ja päivitysten asentaminen Unixiin voi tuntua ylitsepääsemättömän hankalalta, jollei satu olemaan Unix-asiantuntija tai ainakin tunne sellaista, joka auttaisi pääsemään asiassa alkuun. Aloittelijoille Unix käyttöjärjestelmänä ei tämän vuoksi välttämättä ole kaikista paras ratkaisu.