Windows XP on yksi suosituimmista käyttöjärjestelmistä koskaan

Windows XP on Windowsin vuonna 2001 julkaisema käyttöjärjestelmä, joka seurasi Windows Me -käyttöjärjestelmää. Windows XP:n nimi juontaa juurensa sanasta “eXPerience” eli “kokemus”. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen suosituimmista käyttöjärjestelmistä, jota myös Windows tituleerasi merkittävimmäksi tuotteekseen sitten Windows 95:n. Sen tultua markkinoille Windowsin käyttäjät pääsivät ihastelemaan täysin uudenlaiseksi suunniteltua ulkoasua ja nauttimaan käyttöjärjestelmän tarjoamasta korkeammasta vakaudesta ja luotettavuudesta edellisiin Windows-versioihin verrattuna.windows_xp_dark_v1_0_by_puzzlepiecemedia

Vuoden 2014 huhtikuussa Microsoft lopetti yllättäen XP:n virallisen tuen tarjoamisen, joka käytännössä tarkoitti sitä, etteivät XP:n käyttäjät enää saaneet päivityksiä järjestelmään voidakseen suojautua erilaisilta haittaohjelmilta ja viruksilta. Tämä muodostuikin suureksi haasteeksi, sillä kaikkien aikojen suosituimpiin kuuluva käyttöjärjestelmä, jota vielä yli vuosikymmenen jälkeen käyttävät sadat miljoonat ihmiset siitäkin huolimatta, että järjestelmää ei enää päivitetä. Esimerkiksi vuonna 2013 arvioitiin, että maailmassa Windows XP -järjestelmää käytti vielä yli neljäsataa miljoonaa tietokonetta, joka kattoi markkinoista yli kolmanneksen. Toinen esimerkki järjestelmän suosiosta on Kiina, jossa kyseinen järjestelmä on vielä nykyäänkin toiseksi suosituin ja maassa joka kolmas tietokone toimii Windows XP -alustalla. Sen suosiota selittää käyttöjärjestelmän maine vakaana ja luotettavana vaihtoehtona, jonka vuoksi monet yritykset ovat siihen mieltyneet. Windows XP:n käyttö ei kuitenkaan ole enää suositeltavaa, sillä sen käyttöön liittyy nyt merkittävä tietosuojariski. Microsoft on pyrkinyt parhaansa mukaan siirtämään käyttäjäkuntaa uudemman version pariin, eikä esimerkiksi Microsoftin oma Internet Explorer 9 -nettiselain toimi Windows XP -versiossa. Jonkinasteista tukea tai yhteensopivuutta tarjottiin vielä vuoteen 2015 saakka, mutta nyt käytännössä kaikki uudet ohjelmat ja laitteet ovat yhteensopimattomia Windows XP:n kanssa. Esimerkiksi Kiinassa olevaa ongelmaa on pyritty pienentämään siten, että Microsoft on ryhtynyt yhteistyöhön kiinalaisen Baidun kanssa Windows 10 -järjestelmää levittääkseen. Baidusta esimerkiksi tehtiin kiinalaisessa Windows 10 -versiossa oletushakukone.

Yksi hankaluuksista Windows XP:stä pois siirtymisessä on se, ettei siitä pääse suoraan päivittämään Windowsin uusimpaan tulokkaaseen eli Windows 10:een. Sen sijaan käyttäjän tulee ensin päivittää Windows 7 -versioon ja vasta sitten Windows 10:een. Vaihtoehtoisesti voi hankkiutua kokonaan eroon vanhasta koneesta ja ostaa uusi laite, jossa Windows 10 on jo valmiiksi asennettuna.